Särna-Idre Besparingsskog
ÄLVDALENS BESPARINGSSKOG

Om Oss

 

Välkommen till Älvdalens Besparingsskog

Älvdalens Besparingsskog bildades år 1888 för att främja samhällsutvecklingen. Sedan bildandet har vi genom vårt skogliga arbete delat ut vår årliga avkastning i form av bidrag till bygden och har på så sätt bidragit till att Älvdalen blivit det moderna samhället vi lever i idag.

Idag har vi ett markinnehav på cirka 75 000 hektar skogsmark, varav 58 000 hektar är produktiv skogsmark samt 150 mil väg. Vi är även delägare i två vattenkraftverk inom socknen, med 33% innehav i Blyberg och 50% i Väsa kraftverk. Vår målsättning är att sköta skogen så att den ger jämn och god avkastning till bygden över tid, med hänsyn taget till naturen, kulturlämningar och skogens sociala värden. Även jakt, fiske, vattenkraft och uthyrning av stugor är något vi arbetar med.

Älvdalens Besparingsskogs kontor ligger i centrala Älvdalen, på Dalgatan 99. Du är välkommen att besöka oss under våra besökstider: måndag – fredag mellan 8:00 – 16:00, onsdagar håller vi stängt.

Välkommen att besöka och kontakta oss!

Vår historia

På 1800-talet grundades det som idag kallas Älvdalens och Särna-Idre Besparingsskog, två olika Besparingsskogar men med mål att vilja främja samhällsutvecklingen i Älvdalen, Särna och Idre. Under de första 50 åren lyckades Besparingsskogen lyfta bygden socialt och ekonomiskt från svåra förhållanden, inklusive perioder av fattigdom och missväxt.

Under denna tid kämpade befolkningen i Älvdalen, Särna och Idre mot översvämningar, dåliga skördar och en svår barkbrödstid. Emigrationen till Amerika började som ett svar på ekonomisk press och missväxt. 1885 delades skogsmarken upp mellan byarna, och Älvdalens och Särna-idre Besparingsskog bildades som en delad ägandeform mellan besparingsskog, statlig mark och privat mark. Privat skogsmark och statlig mark, nuvarande Svea skog. Grovt sett blev det 1/3 besparingsskog, 1/3 statlig mark och 1/3 privat mark.

 

Besparingsskogen blev en viktig del av bygdens utveckling, och dess avkastning används för att täcka skogsförvaltning, förbättringar av marken, och stöd till bygden, inklusive hjälp under missväxt och väghållning.

År 1888 fastställde kungen reglementet för förvaltningen av skogsmedelsfonden och besparingsskogen. Detta reglemente innebar att avkastningen användes för att förvalta och bevaka skogen samt för olika utvecklingsåtgärder i bygden. Under 1950-, 60- och 70-talen blev älven en ekonomisk faktor som ytterligare drev utvecklingen i bygden.